Opruimen en Ikigai, de diepere betekenis

102 Views

In de drukte van ons dagelijks leven zou je de invloed van onze fysieke omgeving op ons welzijn te vergeten. Nina Elshof, auteur van ‘Huis en Ziel’, nodigt ons daarom uit om te reflecteren op de betekenis van ons huis als een spiegel van onze innerlijke wereld. Een opgeruimd huis weerspiegelt een opgeruimde geest, wat directe invloed heeft op hoe we persoonlijk en professioneel functioneren.

Als re-integratie- & Ikigaicoach ontdekte ik, Brenda Serrée, de kracht van opruimen tijdens mijn werk met een cliënt. Deze persoon, herstellende van een langdurige ziekte, worstelt niet alleen met het herstel van haar gezondheid maar ook met de chaos in haar leefruimte. Mijn aanpak omvat niet alleen begeleiding bij terugkeer naar werk, maar ook bij het ordenen van haar leefomgeving.

Ik zie een groot verband tussen Huis en Ziel, want door je huis opgeruimd en schoon te houden, creëer je ook ruimte in je leven, vriendschappen en je werk.

Hoe ging dit opruimproces in z’n werk?
Samen met mijn cliënt en haar echtgenoot onderzochten we de betekenis achter de items en meubels in haar huis. We verkenden de emotionele lading van bepaalde voorwerpen en identificeerden wat wel en niet essentieel was voor haar welzijn. Het opruimen werd een fysieke en emotionele reis van loslaten en herprioriteren. Ik vroeg bijvoorbeeld: Als je je huis in twee woorden mag omschrijven, welke zijn dat dan? Is je huis gelukkig of verdrietig, verwaarloosd of trots, eigenwijs of aangepast? En dan het belangrijkste: Is dat ook iets dat je bij jezelf herkent?

Effecten op het leven:
Naarmate het huis opgeruimder werd, merkte ik niet alleen een verandering in de fysieke omgeving, maar ook in het algehele welzijn van mijn cliënt. De opgeruimde ruimte bracht rust en kalmte, wat cruciaal is voor haar herstel. Ik merkte dat het hoekje dat ik had gecreëerd met bekers en trofeeën hen vervulde met blijdschap en trots.

Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om je leven kleur te geven. Om het leven vorm te geven op een manier die je voedt en waar je blij van wordt. Natuurlijk geldt dit voor alle facetten van het leven, maar toch zeker ook voor je woning. En soms kun je iemand gebruiken die je daarmee helpt.

Opruimen en jouw Ikigai
In mijn Ikigai coachingtrajecten integreer ik opruimen als belangrijk onderdeel. Het heeft vaak te maken met energievreters en loslaten van oude zaken. Ikigai, wat staat voor het vinden van plezier en betekenis in je leven, helpt je jouw passies, talenten, missie en roeping te ontdekken. Door een opgeruimde geest kun je jouw Ikigai beter vinden en vormgeven.

Ontdek je Ikigai
Zou je zelf met een frisse blik willen kijken naar je leven, loopbaan, relaties? Meer willen leven vanuit innerlijke rust, plezier en vervulling? Ontdek de kracht van Ikigai coaching! Plan een gratis gesprek in voor de mogelijkheden. Klik hier.

Zinvol bijdragen aan een groter geheel

Je Ikigai is niet alleen verbonden aan wat je leuk vindt en goed kunt, maar ook aan wat de wereld (van jou) nodig heeft. Juist het gevoel dat je ertoe doet en een zinvolle bijdrage levert aan een groter geheel, maakt dat mensen plezier in het leven en in hun werk ervaren. Als onderdeel van een groter geheel voel je je meer betrokken en blijer.

Neem contact op via het formulier hieronder of bel naar 0628425558. Meer inspiratie? Abonneer je op het Youtube kanaal van Ikigai Amsterdam en luister naar podcasts met mensen die hun Ikigai zoeken of al hebben gevonden.

drs. Brenda Serrée, Ikigai expert

#vitaliteit #werkplezier #ikigaispreker #keynotespreker #ikigaicoach #ikigaiexpert #ikigaiteamworkshop

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *