Een van de dingen die de lat voor eerstejaarsstudenten erg hoog legt, is het bindend studieadvies (bsa). Het bsa zou studenten moeten ondersteunen bij het vinden van een balans tussen welzijn en studievoortgang. De nadruk ligt momenteel echter vooral op de studievoortgang zelf, wat leidt tot een overweldigende druk op de student. Deze druk kan verlammend werken, de leerprestaties negatief beïnvloeden en het beeld vertroebelen of een student geschikt is voor een bepaalde opleiding.
De focus moet verlegd worden naar het welzijn van studenten, naar hun individuele talenten, vaardigheden en passies. Daardoor kan de docent, studiekeuzebegeleider, coach of mentor bijdragen aan het verminderen van prestatiedruk, het creëren van een gebalanceerde studieomgeving en een belangrijke rol spelen bij het maken van cruciale studie-, leefstijl en beroepskeuzes.
Ikigai-methode
Nog weinig middelbare scholen, hogescholen en universiteiten weten van de Japanse Ikigai-methode. De Ikigai-methode is een tool om studenten te helpen bij het ontdekken van hun ‘persoonlijke Ikigai’ en het maken van afgestemde studie- en beroepskeuzes. Ze worden gestimuleerd om na te denken over hun persoonlijke interesses, talenten, maatschappelijke behoeften en over financiële aspecten. Het gaat niet alleen om het kiezen van een studie of beroep waar je veel mee kunt verdienen of wat je kunt vanuit skills, maar ook om het vinden van een richting in het leven die aansluit bij de innerlijke drijfveren en waar de wereld behoefte aan heeft. De Ikigai-methode biedt een raamwerk waarin studenten hun passies kunnen ontdekken en zich verbinden met de wereld om hen heen. Het stelt hen in staat om bewuste keuzes te maken die resulteren in een gevoel van voldoening en betekenis. De Ikigai-methode die ik ontwikkelde is mede gebaseerd op de Ikigai-cirkels van het boek Ikigai: Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven van Hector Garcia en Frances Miralles.
Lees het het artikel voor Loopbaanvisie door drs. Brenda Serrée hier over Ikigai coachtool in het onderwijs.
Informatie en een plek reserveren voor de Ikigai masterclass voor docenten en coaches? Ga naar deze pagina.
Ander artikel lezen over de kracht van Ikigai in organisaties?
Ikigai van een bedrijf
Niet zelden hoor ik van mijn cliënten dat zij de missie van het bedrijf waar ze werken eigenlijk niet kennen… <Lees het hele artikel>
Wil jullie organisatie aan de slag met Ikigai? Bekijk de video:
Neem contact op via het formulier hieronder of bel naar 0628425558. Meer inspiratie? Abonneer je op het Youtube kanaal van Ikigai Amsterdam en luister naar podcasts met mensen die hun Ikigai zoeken of juist al leven.
In de drukte van ons dagelijks leven zou je de invloed van onze fysieke omgeving op ons welzijn te vergeten. Nina Elshof, auteur van ‘Huis en Ziel’, nodigt ons daarom uit om te reflecteren op de betekenis van ons huis als een spiegel van onze innerlijke wereld. Een opgeruimd huis weerspiegelt een opgeruimde geest, wat directe invloed heeft op hoe we persoonlijk en professioneel functioneren.
Als re-integratie- & Ikigaicoach ontdekte ik, Brenda Serrée, de kracht van opruimen tijdens mijn werk met een cliënt. Deze persoon, herstellende van een langdurige ziekte, worstelt niet alleen met het herstel van haar gezondheid maar ook met de chaos in haar leefruimte. Mijn aanpak omvat niet alleen begeleiding bij terugkeer naar werk, maar ook bij het ordenen van haar leefomgeving.
Ik zie een groot verband tussen Huis en Ziel, want door je huis opgeruimd en schoon te houden, creëer je ook ruimte in je leven, vriendschappen en je werk.
Hoe ging dit opruimproces in z’n werk? Samen met mijn cliënt en haar echtgenoot onderzochten we de betekenis achter de items en meubels in haar huis. We verkenden de emotionele lading van bepaalde voorwerpen en identificeerden wat wel en niet essentieel was voor haar welzijn. Het opruimen werd een fysieke en emotionele reis van loslaten en herprioriteren. Ik vroeg bijvoorbeeld: Als je je huis in twee woorden mag omschrijven, welke zijn dat dan? Is je huis gelukkig of verdrietig, verwaarloosd of trots, eigenwijs of aangepast? En dan het belangrijkste: Is dat ook iets dat je bij jezelf herkent?
Effecten op het leven: Naarmate het huis opgeruimder werd, merkte ik niet alleen een verandering in de fysieke omgeving, maar ook in het algehele welzijn van mijn cliënt. De opgeruimde ruimte bracht rust en kalmte, wat cruciaal is voor haar herstel. Ik merkte dat het hoekje dat ik had gecreëerd met bekers en trofeeën hen vervulde met blijdschap en trots.
Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om je leven kleur te geven. Om het leven vorm te geven op een manier die je voedt en waar je blij van wordt. Natuurlijk geldt dit voor alle facetten van het leven, maar toch zeker ook voor je woning. En soms kun je iemand gebruiken die je daarmee helpt.
Opruimen en jouw Ikigai In mijn Ikigai coachingtrajecten integreer ik opruimen als belangrijk onderdeel. Het heeft vaak te maken met energievreters en loslaten van oude zaken. Ikigai, wat staat voor het vinden van plezier en betekenis in je leven, helpt je jouw passies, talenten, missie en roeping te ontdekken. Door een opgeruimde geest kun je jouw Ikigai beter vinden en vormgeven.
Ontdek je Ikigai Zou je zelf met een frisse blik willen kijken naar je leven, loopbaan, relaties? Meer willen leven vanuit innerlijke rust, plezier en vervulling? Ontdek de kracht van Ikigai coaching! Plan een gratis gesprek in voor de mogelijkheden. Klik hier.
Zinvol bijdragen aan een groter geheel
Je Ikigai is niet alleen verbonden aan wat je leuk vindt en goed kunt, maar ook aan wat de wereld (van jou) nodig heeft. Juist het gevoel dat je ertoe doet en een zinvolle bijdrage levert aan een groter geheel, maakt dat mensen plezier in het leven en in hun werk ervaren. Als onderdeel van een groter geheel voel je je meer betrokken en blijer.
Neem contact op via het formulier hieronder of bel naar 0628425558. Meer inspiratie? Abonneer je op het Youtube kanaal van Ikigai Amsterdam en luister naar podcasts met mensen die hun Ikigai zoeken of al hebben gevonden.
In deze Ikigai podcast praat ik met David de Cock van 365dagensuccesvol. Dit succesvolle platform voor persoonlijke groei startte hij 10 jaar geleden samen met Arjen Vergeer. Hun motto: ‘Samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld’. In november 2021 namen David en ik, samen met filosoof Lammert Kamphuis, deel aan een debat over Zingeving op het werk.
Wij kwamen erachter dat we ieder een andere invulling geven aan het woord Ikigai. Bij 365 dagen is het meer een intentie die je meegeeft aan je dag; bij mij je levensdoel leven voor een ‘Ikigai way of life’. Luister naar ons gesprek over Ikigai in alle facetten en hoor de bevlogenheid van David over geluk, zijn zielsmissie en de zweethut.
Wil je alleen de audio beluisteren, ga dan naar Soundcloud:
Wil je aan de slag met jóuw eigen Ikigai? Meld je aan voor een gratis Ikigaigesprek en we kijken welke route voor jou geschikt is. Maak ruimte voor wat er voor jou écht toe doet.
In deze Ikigai podcast praat ik met hypnotiseur Monique Tenthof van Noorden. Haar Ikigai, levenslust en vitaliteit werken aanstekelijk. Ik ga met haar in gesprek over haar carrièreswitch, de reacties van haar omgeving, doorzetting, energie en Ikigai.
Welkom bij deze Ikigai podcast door Brenda Serrée. Hier vind je inspiratie op gebied van Ikigai, zingeving, ondernemen en gezondheid.
Luister snel naar hypnotiseur Monique van Omnia Hypnose over de zoektocht naar haar Ikigai en wat dit voor haar betekent op niveau van energie, levenslust en vervulling.
Wil je alleen de audio beluisteren, ga dan naar Soundcloud:
Wil je een mooi artikel van Monique lezen over meer positiviteit in je leven? Ga dan naar The Optimist.
Wil je aan de slag met jóuw eigen Ikigai? Meld je aan voor een gratis Ikigaigesprek en we kijken welke route voor jou geschikt is. Maak ruimte voor wat er voor jou écht toe doet.
Soms is er tijdens een coachgesprek maar één goede vraag nodig die je tot een belangrijk inzicht laat komen. Momenteel doe ik de Rake Vragen opleiding bij Siets Bakker en oefen ik met deze vragen. Dat leidde vanmorgen bij E. tot diep inzicht én bevrijding! “Ik voel weer ruimte, vrijheid, er staat mij iets te doen”. Super dat ik daar aan kon bijdragen.
Ben je een beetje nieuwsgierig naar welke vraag het was? Het ging om: ‘Waarvoor is het probleem nog niet groot genoeg?’
Wie weet neem je zelf een situatie in gedachten die jij lastig vindt om te doorbreken… ‘Waarvoor is het probleem nog niet groot genoeg?’
Ben jij benieuwd naar jouw eigen Ikigai voor meer focus, plezier en vervulling in je leven of je loopbaan? Neem contact op voor de mogelijkheden.
Wil je aan de slag met jóuw eigen Ikigai? Meld je aan voor een gratis Ikigaigesprek en we kijken welke route voor jou geschikt is. Maak ruimte voor wie jij ten diepste bent.
In deze Ikigai podcast praat Ikigai-expert Brenda Serrée met dokter Rein Kleipool. Rein is 70 jaar en werkt nog elke dag als natuurgeneeskundig arts in zijn praktijk in Amsterdam. Dat is echt zijn passie. “Sinds vorig jaar krijg ik het steeds drukker. Ik heb voor het eerst in mijn leven een wachtlijst.” Hij wijt dat aan dat mensen nu toch meer bezig zijn met hun gezondheid, met postvaccinatie problemen en andere klachten.
Op Brenda’s vraag of zij de natuur als mogelijk bron zien om gezonder te worden, antwoordt hij: “Natuurarts en natuurgeneeskunde is niet alleen natuur en natuurlijke dingen, maar de natuurlijke aanpak is vooral ook het begrijpen dat je zelf heel veel kan doen om je gezondheid weer terug te krijgen. En gezondheid terugkrijgen is niet iets wat je van buitenaf erin haalt met therapieën en supplementen of bepaalde voeding – dat heeft allemaal zijn invloed – maar het echte genezingswerk is eigenlijk vooral het opruimen van restricties en blokkade in je eigen systeem.”
Dat wat het lichaam zelf organiseert ter plekke van het probleem, dat is de genezing. En dat doet het lichaam. Het komt niet van buitenaf.”
Brenda Serrée vraagt hem: Eén van de geheimen voor Ikigai, voor een lang en gezond leven, is om altijd actief te blijven en nooit met pensioen te gaan. Hoe zit dat bij jou? Hij antwoordt “Hoezo met pensioen? 65 is maar een getal. Ik heb sowieso het gevoel dat werken bij mijn leven hoort, ik heb ook helemaal geen plannen te stoppen”.
Openhartig vertelt dokter Kleipool op deze zonnige ochtend in februari over de ernstige ziekte die hij kreeg, en hoe hij daar weer bovenop kwam. Hij raakt niet uitgepraat over de schoonheid en de ziel van bomen in de winter. Hij is enthousiast over het Japanse Ikigai, want: “het lijkt erop dat zij een manier of levensstijl hebben gevonden die recht doet aan honderd jaar leven.” Ook gelooft hij heilig in de kracht van lichaam en geest, en vertelt hij wat juist in coronatijd belangrijk is om gezond te blijven.
Zij praten samen over Ikigai, levenskracht, het zelfgenezend vermogen van je lichaam en andere thema’s. In deze podcast hoor je Reins prachtige inzichten, zoals over de ziel van bomen en wat je kunt doen voor een gezond en duurzaam leven. En hoe ziet hij rust en actie?
“Rust is niet hetzelfde als bij jezelf zijn, want ook als je in actie, ook in vliegende vaart kun je bij jezelf zijn. Rust en actie horen bij elkaar. Het is een golf. In de actie zit alweer de rust die komt. En als je in rust zit, komt er weer actie. Ze zijn innig met elkaar verbonden.”
Bekijk hier de video van de podcast om ook de schoonheid van de bomen echt mee te krijgen. Wil je alleen naar de audio luisteren? Dat kan hier via Soundcloud.
Wil je aan de slag met jóuw eigen Ikigai? Meld je aan voor een gratis Ikigaigesprek en we kijken welke route voor jou geschikt is. Maak ruimte voor wie jij ten diepste bent.
Ikigai interview deel 2 met Irene Moors staat nu live
Presentatrice Irene Moors over de kracht van het verleden en de rust van leven in het Nu. Hoe zit dat bij jou?
In dit Ikigai interview spreek ik met tv-presentatrice/ actrice Irene Moors. In een eerder interview vertelde zij over hoe corona haar leven abrupt uit de sneltreinvaart haalde, over stress, gezondheid, rust en het vinden van voldoening. Zij deed een boekje open over haar intense jaren op tv en wat voor impact dat op haar heeft gehad. Daarnaast vertelt zij over haar gezin als basis, over haar hang naar meerdere dingen naast elkaar doen én haar nieuwe werk als presentatiecoach.
In het nieuwe interview deel 2 zoomen we in op de kracht van het verleden en Ikigai geheim van Leef in het Nu. Dat laatste gaat Irene steeds beter af nu de hectiek van tv-land door corona is afgenomen. Mooie symboliek ook bij het opruimen van haar zolder vol herinneringen aan de TV Kids en andere tijden. Dat zal niet makkelijk geweest zijn. Of toch wel?
Een ander aspect van Ikigai is doen wat je goed kunt. Als jij de Ikigai cirkels voor jezelf hebt ingevuld, vond je dat misschien net zo lastig in te vullen als Irene. Ik vroeg het haar: wat zijn 5 dingen die je goed kunt. Daar moest ze even over nadenken. Kijk naar het Ikigai interview met Irene om te horen wat zij over zichzelf vertelt.
Wat is de Ikigai van Irene? Natuurlijk komt ook Irene’s eigen purpose of life aan bod. Hierbij alvast een voorproefje. “In de corona tijd is het allemaal zo leuk niet en mensen worden er zelfs depressief van, maar als de TV-kantine er is, dan wordt er weer gelachen en dan denk ik ‘Ja, dat vind dat toch wel weer heel fijn om die bijdrage te kunnen leveren. Het is je werk, maar blijkbaar is het wat waard’.“- Irene Moors
Bekijk de video op mijn Youtube-kanaal: https://youtu.be/FcsHRZ52IkA. Mis mijn volgende Ikigai video’s niet, abonneer je op mijn Youtube-kanaal en klik op de Bel.
Brenda: “En wat helpt je om in het Nu te zijn? Want je hebt denk ik ook wel de neiging om snel te zijn.“
Irene: “Wat altijd enorm helpt is even achterom kijken en tevreden zijn met wat er allemaal is geweest.”
Een openhartig Ikigai interview met diepgang over de geheimen vanuit Japan voor een lang, gezond en gelukkig leven. Wat helpt Irene? Ontdek het in deel 2 van het interview
Wil je aan de slag met jóuw eigen Ikigai? Volg dan de Ikigai Masterclass met 1,5 uur Ikigai inspiratie voor mensen die het boek al hebben gelezen of dit van plan waren te doen. Voor als je meer wilt weten dan alleen de theorie over de geheimen. Aan de slag wilt met praktische tools zodat je de kennis echt in je leven kunt toepassen. Voor meer energie, balans en plezier in je leven en je werk.
Ikigai is het Japanse leefstijlfilosofie voor vervulling en plezier. Met Ikigai worden Japanners op het eiland Okinawa – één van de 5 Bluezones – soms wel 115 jaar oud. Bijzondere rol in deze leefstijl om lang en gezond oud te worden is het ontdekken van je Ikigai, oftewel datgene waardoor jij ’s morgens blij uit bed komt. Dit levensdoel is niet alleen verbonden aan wat jij leuk vindt en goed kunt, maar ook aan wat de wereld (van jou) nodig heeft. Juist het gevoel dat je ertoe doet en een bijdrage levert, maakt dat mensen plezier in het leven en in hun werk ervaren. In deze manier van leven schuift het accent van ik naar wij. En dat is precies wat nodig is voor een gevoel van betekenis.
“Ikigai werd mij aangereikt door een goede vriend. Het is dat groene boekje dat heel veel mensen kennen en dat wereldwijd in heel veel talen is vertaald en vaak is verkocht. Daar ben ik mee begonnen. En dat raakte me, omdat het mij echt aan het denken zette over hoe ik mijn leven leidt. Ikigai gaat erom dat je zin hebt ‘s morgens aan je dag te beginnen. Dat je je alweer verheugd op de nieuwe dag. Het gaat er eigenlijk om dat je vindt wat jou voldoening geeft en dat is voor iedereen anders. Dat zal voor mij heel anders zijn dan voor jou, maar ja iedereen van ons heeft iets waardoor je dat stuk passie voelt en je blij in het leven staat”- Ikigai expert Brenda Serrée
En hoe vind ik mijn Ikigai?
Brenda legt in de Youtube video uit hoe je de beroemde Ikigai cirkels hiervoor kunt gebruiken.
Bekijk de video op mijn Youtube-kanaal, klik hier. Mis mijn volgende Ikigai video’s niet, abonneer je op mijn Youtube-kanaal en klik op de Bel.
1. WAT VIND IK LEUK OM TE DOEN? Denk hierbij aan allerlei dingen die je leuk vindt. Bij het invullen van je Ikigai cirkels ga je eerst heel breed kijken en vervolgens smaller maken.
2. WAT HEEFT DE WERELD NODIG? Dit lijkt soms groter dan het hoeft te zijn. Het kan gaan om wat vrienden of je collega’s op je werk van je nodig hebben. Dat kan liefde, aandacht of hulp zijn. Het hoeft niet zo groots te zijn als bij Deepak Chopra, Steve Jobs of Majoor Bosshardt. Maak het kleiner voor jezelf, dan kom je ook heel ver met je Ikigai. (als je het fijn vindt, kun je het Ikigai invulvel downloaden. Je ontvangt dan ook als bonus een handige video uitleg over de cirkels die met name bij deze vraag goed kunnen helpen).
3. WAARVOOR KUN JE BETAALD WORDEN? Als jij ergens goed in bent, zoals bijvoorbeeld social media kennis, dan kun je betaald worden voor het creëren van social media content of voor het onderhouden van Facebook en Linkedin. Bedrijven kunnen je daarvoor inhuren.
4. WAT KUN JE GOED? Dit weten we meestal wel. Soms is dit ook gerelateerd aan je passie, maar dat hoeft niet.
Zelf heb ik door Ikigai grote en kleine stappen gezet om mij blijer, energieker en van betekenis te voelen. Ook mijn coachees die kiezen voor individuele coaching geven aan zich blij te voelen door het verhelderen van hun Ikigai, mede doordat ze meer focus krijgen op dat wat hen plezier geeft. En waar focus is, gaat de energie naar toe.
Als je voelt dat je meer energie en plezier zou willen hebben in je werk of privéleven, dan nodig ik je graag uit om een Ikigai workshop mee te doen.
Hartelijke groet, Brenda Serrée
Wil je aan de slag met jóuw eigen Ikigai? Meld je aan voor een gratis Ikigaigesprek en we kijken welke route voor jou geschikt is. Maak ruimte voor wat er voor jou écht toe doet.
Beroepscode Professionele Coaching: Een stap naar kwaliteit en transparantie in de sector
Utrecht, 19 nov. 2024 – Vijf vooraanstaande beroepsorganisaties voor coaching, NOBCO, LVSC, S3R, ICF Nederland en Noloc, hebben de handen ineengeslagen ten behoeve van kwaliteit en transparantie in de coachingsector. Samen hebben zij de Beroepscode Professionele Coaching ontwikkeld en ondertekend op 19 november in Utrecht. Hiermee is een belangrijke kwaliteitsstandaard voor professionele coaching opgesteld en vastgelegd. De Beroepscode Professionele Coaching bevordert het welzijn en de veiligheid van cliënten van coaches door garanties voor professionaliteit af te geven.
Waarom een Beroepscode Professionele Coaching? Ongeveer 100.000 coaches zijn geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, maar wat maakt een coach professioneel? Hoe krijgt een cliënt meer garanties voor de professionaliteit van de coach? De nieuwe beroepscode biedt een heldere kwaliteitsstandaard voor de coachingsector. De Beroepscode Professionele Coaching (www.beroepscodeprofessionelecoaching.nl ) stelt niet alleen eisen aan coaches, maar ook aan de organisaties waarmee zij verbonden zijn. Zodoende vormt deze een solide basis voor de professionalisering van het vak.
Garantie voor professionaliteit De participerende beroepsorganisa3es bieden cliënten en organisaties een garantie op professionaliteit. Dit omvat vier belangrijke waarborgen. Ethische Gedragscode: Coaches werken volgens een ethische gedragscode van de eigen beroepsorganisatie, die privacy waarborgt en de scheiding van belangen regelt. Onafhankelijke Klachtenbehandeling: Klachten over coaches kunnen worden ingediend bij een onafhankelijk klachtenorgaan van de betreffende beroepsorganisatie. Voor de cliënten van niet-aangesloten coaches bestaat er geen vergelijkbare bescherming. Toetredingscriteria: Professionele coaches voldoen aan toetredingscriteria, laten zich certificeren en nemen deel aan permanente educatie en ontwikkeling. Vindbaar en herkenbaar: Coaches die onder de code vallen zijn vindbaar en herkenbaar op de website van hun beroepsorganisatie, zodat cliënten kunnen verifiëren wie zij zijn.
Oproep tot actie Met de introductie van de Beroepscode Professionele Coaching is het cruciaal dat deze code breed wordt erkend en toegepast. De beroepsorganisaties doen een oproep aan verschillende groepen. Overheid: We verzoeken de overheid en subsidieverstrekkers om de Beroepscode te erkennen en om enkel subsidies te verstrekken aan coaches die zich professioneel en transparant opstellen. Intermediairs: Aan huisartsen, HR-professionals en coaching pla[orms vragen wij om alleen door te verwijzen naar coaches die aangesloten zijn bij de participerende beroepsorganisaties van de Beroepscode Professionele Coaching. Coaches: Wij roepen coaches die nog niet zijn aangesloten op om zich bij een professionele beroepsorganisatie aan te sluiten. Dit versterkt niet alleen hun eigen professionaliteit, maar ook de reputatie van de hele sector.
Toekomstige reikwijdte De Beroepscode is bedoeld als een dynamisch document dat openstaat voor uitbreiding en actualisatie. Nieuwe beroepsorganisa3es kunnen zich aansluiten op basis van objectieve criteria, wat bijdraagt aan een doorlopende verbetering van de beroepsstandaard.
Persmoment Dag van de Coach 2024 De initiatiefnemers zijn aanwezig op de Dag van de Coach om aandacht te genereren voor de beroepscode. Zij gaan in gesprek met vakgenoten en er is gelegenheid voor de pers om vragen te stellen. De Dag van de Coach vindt plaats op 26 november in de Reehorst in Ede. Einde persbericht
Als Noloc-erkende loopbaanprofessional draag ik met trots het kwaliteitskeurmerk van het beroepsregister. Hierdoor garandeer ik een hoogstaand niveau van loopbaancoaching en ben ik jouw betrouwbare partner op weg naar een kleurrijke toekomst. In mijn geval is het tevens een stukje erkenning van de door mij ontwikkelde Ikigai coachmethode waarmee ik al veel mensen heb geholpen om hun Ikigai te ontdekken. Naast vele erkende coachtools als NLP, ACT die ik inzet bij (loopbaan)coaching, integreer ik mijn Ikigai methode om jou te helpen naar vitaliteit en werkplezier.
Hoe integreer ik Ikigai als loopbaancoach?
Bij Ikigai staat centraal dat je reflecteert op waar je goed in bent, welke activiteiten je hart sneller doen kloppen, waar de wereld behoefte aan heeft alsook voor welke activiteiten of talenten je betaalt kunt worden. Ik help je om deze dingen met aanvullende, diepgaande vragen uit mijn speciaal ontwikkelde Ikigai kaartenset te beantwoorden. Op basis van al deze gegevens ontrafel ik jouw Ikigai.
Het omschrijven van hun Ikigai blijkt voor velen niet eenvoudig, waardoor ze er aan beginnen maar niet afmaken. Toch loont het om je Ikigai te onderzoeken, want je Ikigai vinden en leven is goud waard. Hierdoor zet je jouw eigenheid in, dat wat uniek is voor jou en waar de wereld behoefte aan heeft. Je besteedt je tijd op een zinvolle manier en voelt je van betekenis. Het is mijn verdienste als Ikigaicoach en loopbaanprofessional om jouw Ikigai helder voor je te verwoorden. Zo kun je op een waardevolle manier jouw energie en tijd besteden aan dingen die ertoe doen.
Kortom, Ikigai biedt een eenvoudig maar krachtig kader voor het begrijpen van wat je motiveert en gelukkig maakt. Ga dus mee op loopbaan- of studieadviesreis en ontdek je Ikigai voor meer plezier, energie en vervulling.
Brenda Serrée is Ikigai expert, geeft Ikigai lezingen en Ikigai teamsworkshops en organiseert Ikigai workshops voor coaches en docenten. Tevens is zij als Ikigai coach gevestigd in Amsterdam. Voor mensen van ver weg of buiten Nederland is er de mogelijkheid tot videobellen en kan de voertaal ook Engels of Italiaans zijn.
Onlangs heb ik met een prachtige beoordeling de toets tot het Register Loopbaancoach gehaald: “Beste Brenda, Wij herkennen in jou een collega met een goed ontwikkeld intuïtief vermogen, die dat royaal inzet in haar werk. In het toetsingsgesprek heb je ons jouw competenties, jouw zelfreflectie en leervermogen goed laten zien. We hebben je in je verhalen aan het werk gezien en je jouw goed gevulde gereedschapskist zien inzetten. Je sluit uitstekend aan bij de behoefte van jouw type coachees. Daarnaast horen we hoe je het Ikigai-gedachtengoed hebt omarmd en verinnerlijkt. Je hebt er zeer goede ervaringen mee, bijvoorbeeld met jonge coachees. Sta daarvoor en blijf je overtuiging voeden en je resultaten benoemen. Heel veel plezier en succes in ons vak!”
Wat is Noloc?
Noloc staat bekend als dé beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches, waar zo’n 3.000 vakgenoten elkaar vinden in hun professionele ontwikkeling. Als vereniging streven wij naar toekomstgerichte beleidsvorming, waarbij mensen, werk en organisaties centraal staan. Samenwerkingen met Ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het UWV, SBB, gemeenten, OVAL, CMI en andere relevante partijen vormen de kern van onze inzet. Ons doel? De transformatie op het gebied van loopbanen vormgeven en verbeteren.
Beroepsregister Noloc
Als Noloc-erkende loopbaanprofessional draag ik met trots het kwaliteitskeurmerk van het beroepsregister. Hierdoor garandeer ik een hoogstaand niveau van loopbaancoaching en ben ik jouw betrouwbare partner op weg naar een kleurrijke toekomst. In mijn geval is het tevens een stukje erkenning van de door mij ontwikkelde Ikigai coachmethode waarmee ik al veel mensen heb geholpen om hun Ikigai te ontdekken. Naast vele erkende coachtools als NLP, ACT die ik inzet bij (loopbaan)coaching, integreer ik mijn Ikigai methode om jou te helpen naar vitaliteit en werkplezier.
Hoe integreer ik Ikigai als loopbaancoach?
Bij Ikigai staat centraal dat je reflecteert op waar je goed in bent, welke activiteiten je hart sneller doen kloppen, waar de wereld behoefte aan heeft alsook voor welke activiteiten of talenten je betaalt kunt worden. Ik help je om deze dingen met aanvullende, diepgaande vragen uit mijn speciaal ontwikkelde Ikigai kaartenset te beantwoorden. Op basis van al deze gegevens ontrafel ik jouw Ikigai.
Het omschrijven van hun Ikigai blijkt voor velen niet eenvoudig, waardoor ze er aan beginnen maar niet afmaken. Toch loont het om je Ikigai te onderzoeken, want je Ikigai vinden en leven is goud waard. Hierdoor zet je jouw eigenheid in, dat wat uniek is voor jou en waar de wereld behoefte aan heeft. Je besteedt je tijd op een zinvolle manier en voelt je van betekenis. Het is mijn verdienste als Ikigaicoach en loopbaanprofessional om jouw Ikigai helder voor je te verwoorden. Zo kun je op een waardevolle manier jouw energie en tijd besteden aan dingen die ertoe doen.
Kortom, Ikigai biedt een eenvoudig maar krachtig kader voor het begrijpen van wat je motiveert en gelukkig maakt. Ga dus mee op loopbaan- of studieadviesreis en ontdek je Ikigai voor meer plezier, energie en vervulling.
Brenda Serrée is Ikigai expert, geeft Ikigai lezingen en Ikigai teamsworkshops en organiseert Ikigai workshops voor coaches en docenten. Tevens is zij als Ikigai coach gevestigd in Amsterdam. Voor mensen van ver weg of buiten Nederland is er de mogelijkheid tot videobellen en kan de voertaal ook Engels of Italiaans zijn.
Ikigai is een Japans concept voor een gezonde leefstijl dat Japanners op het eiland Okinawa helpt om honderd jaar of ouder te worden. De schrijvers Hector Garcia en Francesc Miralles schreven er het inmiddels wereldberoemde boekje over ‘Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven‘. Het inspireert ook ons Westerlingen om beter te begrijpen wat ons motiveert en gelukkig maakt. Het idee is eenvoudig: het gaat erom dat we ontdekken wat voor ons betekenis heeft en ons voldoening geeft.
Er zijn vijf stappen in het Ikigai-model, net zoals de Piramide van Maslow vijf niveau’s kent. Deze niveaus van Maslov gaan over onze basisbehoeften zoals eten en veiligheid, tot onze wensen voor sociaal contact, erkenning en zelfontwikkeling.
Hoe kun je Ikigai toepassen?
Bij Ikigai staat centraal dat je reflecteert op waar je goed in bent, dat je kijkt van welke activiteiten je hart sneller gaat kloppen en naar waar anderen of de wereld behoefte aan heeft alsook voor welke activiteiten of talenten je betaalt kunt worden. Heb je dit eenmaal op een rijtje (en daar kan een tijd overheen gaan :-), dan kun je (ondermeer met Ikigai coach Brenda Serrée) jouw Ikigai helder verwoorden. Het omschrijven van je Ikigai blijkt voor velen niet eenvoudig, waardoor ze er aan beginnen maar niet afmaken. Toch loont het om je Ikigai te onderzoeken, want je Ikigai vinden en leven is goud waard. Hierdoor zet je jouw eigenheid in, dat wat uniek is voor jou en waar de wereld behoefte aan heeft. Zo kun je op een waardevolle manier jouw energie en tijd besteden aan dingen die ertoe doen. Je besteedt je tijd op een zinvolle manier en voelt je van betekenis.
Het draait bij Ikigai dus om zelfontwikkeling in een sociale context, vergelijkbaar met de behoefte aan zelfrealisatie in de Piramide van Maslow. Als je jouw unieke talenten ontwikkelt en het gevoel hebt een positieve bijdrage te leveren aan de wereld, voel je je vervuld en tevreden.
Maar er zijn ook obstakels. Het leven zit vol met uitdagingen die je pad naar geluk en goede gezondheid kunnen blokkeren. Gelukkig kun je deze obstakels met veerkracht tegemoet treden om je ware potentieel te leven.
Kortom, Ikigai biedt een eenvoudig maar krachtig kader voor het begrijpen van wat ons motiveert en gelukkig maakt, en het heeft parallellen met de ideeën van Maslow. Ga dus mee op ontdekkingsreis en ontdek je Ikigai voor meer plezier, energie en vervulling. Enige waarschuwing: je vindt je Ikigai niet van de ene op de andere dag. Er kunnen jaren overheen gaan. Wat enorm kan helpen is een speciaal Ontdek je Ikigai coachtraject starten. Dan word je in enkele sessies doeltreffend geholpen en heb je een heldere Ikigai voor jouw Ikigai way of life.
Brenda Serrée is Ikigai expert, geeft lezingen en teamsworkshops over Ikigai en geeft Ikigai workshops voor coaches en docenten. Tevens is zij als Ikigai coach gevestigd in Amsterdam. Voor mensen van ver weg of buiten Nederland is er de mogelijkheid tot videobellen en kan de voertaal ook Engels of Italiaans zijn.
Ikigai helpt mensen bij het identificeren van hun roeping of levensdoel door hen aan te moedigen te reflecteren op wat hen echt motiveert en vervult. Door te kijken naar wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald kunt worden, kan ook jij jouw levensdoel oftewel jouw Ikigai helderder definiëren en stappen zetten om deze te vervullen.
Als je het leuk vindt om je te laten inspireren via video’s over Ikigai en Nederlanders aan het woord te zien over hun Ikigai, kijk dan op Youtube kanaal Ikigai Amsterdam. Ga naar Ikigai Amsterdam op Youtube.
Ikigai omschrijf ik graag als het Japanse leefstijlconcept dat verwijst naar het vinden van de perfecte balans tussen wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je beloond kunt worden. Het gaat om het ontdekken van een diep gevoel van voldoening en betekenis in het leven.
Voor mensen die op zoek zijn naar meer voldoening in hun werk en leven, kan het concept van Ikigai een kompas bieden om hun passies en talenten te ontdekken en deze in te zetten voor een zinvolle bijdrage aan de wereld.
Voor mij is Ikigai het verschil tussen overleven en leven op een betekenisvolle manier. Het gaat om de switch maken zodat je jouw tijd en energie niet langer steekt in energievreters maar juist in energiegevers. Je gaat dus kijken naar wat ten diepste essentieel is voor jou en daar je leven en werk naar inrichten. Hier komt meestal een coach aan te pas, zodat je je de juiste vragen stelt en stappen gaat zetten. De praktijk wijst uit dat je anders toch niet je eigen Ikigai helder leert verwoorden. En dat is erg zonde, omdat het je veel levensvreugde en energie oplevert om je Ikigai te leven.
Spreekt het je aan en wil je op zoek naar jouw Ikigai? Kijk dan op de pagina Ontdek je Ikigai voor effectieve coaching in Amsterdam en online. Voor Ikigai coaching, ga naar deze pagina.
Zou je graag mensen horen over hun Ikigai en hoe zij die hebben gevonden? Kijk dan op Youtube kanaal Ikigai Amsterdam en zie bijvoorbeeld Bekende Nederlanders als Irene Moors en Peter Faber, maar ook natuurgeneeskundig arts Dr. Kleipool en middelbare schooldocent Michelle Osborne die vertellen over (het vinden van) hun Ikigai. Klik hier om naar het Youtube kanaal Ikigai Amsterdam te gaan.
Als coach zijn we altijd op zoek naar verbetering en diepgang, maar vaak brengen nieuwe methodes en tools ook een zekere stress met zich mee. Het je eigen maken van nieuwe vragen en tools kan overweldigend zijn en ons hoofd raakt voller, waardoor we bijna blokkeren en het niet toepassen.
Als coach zijn we altijd op zoek naar verbetering en diepgang, maar vaak brengen nieuwe methodes en tools ook een zekere stress met zich mee. Het je eigen maken van nieuwe vragen en tools kan overweldigend zijn en ons hoofd raakt voller, waardoor we bijna blokkeren en het niet toepassen.
Met de Ikigai kaartenset is dit anders. Hiermee kun je intuïtief werken: jij of je coachee bepaalt welke kaarten jullie gebruiken, of je verdeelt ze over meerdere sessies. Geen stress over het onthouden van vragen in een bepaalde volgorde.
Het tijdschrift Loopbaanvisie wijdde recent een artikel aan ‘Hoe loopbaanprofessionals hun bestaanszekerheid kunnen vergroten’. Eén van de aanbevolen acties om je voor te bereiden op coaching in de toekomst is het ontwikkelen van een eigen specialisme.
In een tijd waarin het voor zelfstandige coaches cruciaal wordt om meer te bieden, is een eigen niche of specialisme essentieel. Angelique Jansen, voorzitter van beroepsvereniging Noloc, benadrukt het belang van expertise op specifieke gebieden zoals burn-out, hoogbegaafden, techniek, autisme, niet-aangeboren hersenafwijkingen, of zelfs gericht op 55-plussers of gepensioneerden die graag doorwerken.
Steeds meer mensen streven ernaar om na hun 67ste door te gaan en betekenisvol te blijven voor de gemeenschap, organisatie of maatschappij. Dit sluit naadloos aan bij Ikigai, zoals ik het bespreek in mijn Ikigai lezingen. Ikigai is zo’n nieuw specialisme waarmee jij je als coach of mentor kunt onderscheiden. Als lezer van mijn nieuwsbrieven weet je dat het mijn missie is om mijn Ikigai coachmethode, inclusief kaartenset, te delen met innovatieve coaches en docenten.
Wil jij je onderscheiden van meer dan 100.000 andere coaches in Nederland en België? Stap dan nu aan boord en doe mee! In februari en maart organiseer ik verschillende Ikigai Masterclasses, waarin ik je alles leer over het praktisch toepassen van de Ikigai cirkels en de kaartenset.
Ben je er klaar voor?Check de data en tijden HIER op de website. Reserveer je plek vandaag nogOpgelet, vol = vol. Hartelijke groet,
Liever Ikigai dan een vet salaris. Wat zorgt ervoor dat mensen met plezier naar hun werk gaan en een bedrijf als goede werkgever wordt gezien? Je zit fout als je het antwoord zoekt in een vet salaris, een auto van de zaak of hoge bonus. Medewerkers willen zingeving, plezier en verbinding, weet drs. Brenda Serrée. Ze stelt: ‘Investeer in hun Ikigai!’
Ikigai is de Japanse leefstijlfilosofie voor vervulling en plezier in je leven. Het helpt je met gemak de honderd te halen. Kijk maar naar het Japanse eiland Okinawa, één van de vijf Blue Zones, waar gemiddeld 68 van de 100.000 inwoners hun eeuwfeest vieren. In Europa zijn dat er zo’n 17 per 100.000. Op Okinawazijn zelfs superhonderdjarigen, mensen van 110 jaar of ouder. De oorzaak van de hoge levensverwachting daar is een combinatie van gezonde voeding, sterke sociale netwerken, voldoende beweging en zinvol bezig zijn. Want opvallender dan hun hoge leeftijd is misschien wel dat veel honderdplussers op Okinawa tot hun laatste adem doorwerken. Vaak vrijwillig – in hun moestuin, het dorpshuis, het lokale restaurant – en soms betaald. Waarom zou je met pensioen gaan als je energie krijgt van je werk? Ikigai, zo noemen deJapanners dat. De reden waarom je ’s ochtends blij je bed uitkomt.
Lees mijn artikel ‘Liever Ikigai dan vet salaris’ in The Optimist ter inspiratie voor meer werkplezier, vervulling en een hogere vitaliteit binnen jullie organisatie. Klik hier voor het hele artikel in The Optimist over Ikigai.
Uniek levensdoel
Ieder mens heeft een unieke Ikigai. Ik help mensen tijdens loopbaanadvies hun eigen Ikigai te ontdekken. Zo is het levensdoel van Rosa (61): ‘Met aandacht, tijd en praktische hulp mensen helpen met orde scheppen en problemen oplossen’. Dit geeft haar in haar vaste baan als bewonersconsulent, maar ook privé veel voldoening. Sander (31), die bij een grote bank werkt als HR-adviseur, heeft een heel andere Ikigai: ‘Op een ontspannen, purpose driven manier leven en werken en daar anderen mee inspireren’. Nu hij dat helder heeft, kan hij het meer laten zien in zijn functie en er meer ruimte voor creëren. Hij gaat zelfs een nieuwe training opzetten voor collega’s.
Zinvol bijdragen aan een groter geheel
Je Ikigai is niet alleen verbonden aan wat je leuk vindt en goed kunt, maar ook aan wat de wereld (van jou) nodig heeft. Juist het gevoel dat je ertoe doet en een zinvolle bijdrage levert aan een groter geheel, maakt dat mensen plezier in het leven en in hun werk ervaren. Als je leeft volgens je Ikigai, verschuift het accent van ‘ik’ naar ‘wij’. En dat is precies wat nodig is om een fijne werksfeer te creëren. Het is geen toeval dat (hoge)scholen werken aan 21 century skills, zoals samenwerken, verbinding en sociale vaardigheden. Als onderdeel van een groter geheel voel je je meer betrokken en blijer.
Ikigai van een bedrijf
Niet zelden hoor ik van mijn cliënten dat zij de missie van het bedrijf waar ze werken eigenlijk niet kennen… <Lees het hele artikel>
Wil jullie organisatie aan de slag met Ikigai? Bekijk de video:
Neem contact op via het formulier hieronder of bel naar 0628425558. Meer inspiratie? Abonneer je op het Youtube kanaal van Ikigai Amsterdam en luister naar podcasts met mensen die hun Ikigai zoeken of juist al leven.