Doe wat je het allerleukst vindt!

Wat als voor jou de zon nu even niet schijnt?

Soms heb je een periode in je leven dat je het even niet weet. Je voelt je niet in je hum, maar kunt er de vinger niet precies opleggen. Wat is er nu dat niet lekker loopt? Het leven kabbelt voort en op zich gaat het goed. Maar toch? Het kan je energielevel behoorlijk naar beneden halen als je maar wat doet zonder veel vervulling.

Zelf had ik ruim twee jaar geleden zo’n periode.
Misschien begon het al eerder zonder dat ik mij daarvan bewust was. Het leven liep z’n gangetje en ik deed mijn best om mijn werk te doen, vrienden te zien en mijn gezin te verzorgen. Toch miste ik echte voldoening. De enige echt vervullende momenten leken wel die twee uurtjes schilderles per week. En dan was ik nog in staat om die te laten vallen voor iets anders dat ‘moest’ en voor ging. Ik voelde wel dat het anders moest. Maar hoe dat was de vraag.

Misschien herken jij dit gevoel ook wel. Je hebt een baan die je prima doet en je vindt je werk best leuk. Je zorgt goed voor je gezin en het komt niemand aan iets te kort. Maar hoe zit het met jezelf? Je mist me-time en het gevoel van passie. Hoe kom je weer aan energie en stap je uit de sleur?

Wat mij enorm heeft geholpen is ondermeer het zoeken naar een bijbaan. Ik voelde zo dat ik onderdeel wilde zijn van een team en mij wilde inzetten voor een mooie organisatie die zich inzet voor het goede doel. Ook verdiepte ik mij in Ikigai en de 10 wijsheden voor een lang en gezond leven.

Mede door deze 10 wijsheden op mijn eigen leven toe te passen, heb ik grote en kleine stappen gezet om mij blijer, energieker en van betekenis te voelen. Ik voel duidelijk waarom ik happy aan een nieuwe dag begin.
Jou gun ik dit ook. Ik nodig je uit om een kijkje te nemen op mijn Ikigai – Live your purpose aanbod en wil jij ook met Ikigai verdieping geven aan je leven verdieping. Niets komt voor niets en alles komt op het juiste moment. Ook niet mijn bericht over Ikigai.

Doe mee op 2 december 2020
Op 2 december geef ik de Vind je Ikigai workshop die je live of via livestream vanaf huis kunt meedoen. We gaan dan kijken naar welke inzichten vanuit Ikigai met jou resoneren om ook stappen te zetten naar een lichter en betekenisvol leven. Wacht niet te lang met reserveren. Vanwege corona is er voor de live workshop beperkt plaats.

‘Ik vond de workshop erg inspirerend en je input zeer waardevol. Het is inderdaad belangrijk dat je datgene doet waar je van houdt en wat je blij maakt. Ik heb zowel privé als zakelijk al veel aangepast zodat ik meer vervulling voel. Daar was ik na zoveel jaar echt aan toe. Meer leven en werken op een manier waar ik blij van word. En niet zoals anderen van mij verwachten of die bij mijn functie passen.’ Marijke – teamleider zorginstelling, deelnemer Ikigai workshop.

Hartelijke groet,

Fluistert een stem je in wat je echt heel leuk vindt?

Over iets wat je vaker zou willen doen? Of wat je weer zou willen oppakken? Wat is dat? Waar verlang je naar in de waan van de dag?

Maak af en toe pas op de plaats en luister naar die stem. Want voor je het weet, dendert de trein voort en doe je steeds wat je altijd al deed.

Dr Joe Dispenza (bekend van de documentaire ‘What the bleep do we know’ en auteur van onder andere ‘Jij bent de placebo’) zei het niet voor niets op het congres dat ik bijwoonde: ‘Opstaan, social media en mail checken, werken, sporten, s’avonds tv kijken en nog even mail en social media checken misschien? Dat is het meest voorkomende ritme van de meeste mensen. Het zijn automatismen geworden, waar we moeilijk uitkomen.’

Herken je jezelf hier een beetje in?

Onder al die rollen die je nu zo goed vervult en je dagelijkse beslommeringen ligt iets moois op jou te wachten. Je kunt nog veel andere dingen doen en ontdekken. Ook als je 45 bent, of ouder.

Ik vind het zelf magische momenten wanneer ik besef dat dat echt zo is. Als ik durf te voelen wat ik écht gaaf zou vinden om te doen of te beleven. Ik heb diverse van zulke momenten in mijn leven ervaren en tot uitvoering gebracht. Meerdere switches durven maken.

Hoe je dat doet?

Laat mij je meenemen naar een droom van mij: Paris – Joie de vivre

Ik voel al jaren dat ik iets met Parijs wil/mag, nee zelfs moet. In webinars en presentaties zeg ik het al weleens: Ik zou graag één week per maand in Parijs wonen/werken/schilderen en de rest in Amsterdam. Eerst was er ongeloof in mij en hield ik het idee voor mijzelf. Later deelde ik het met mijn man en kinderen. Geloof me dat ik daar buikpijn van kreeg, want zij stonden hier niet om te springen. Ik moest uitleggen dat ik ondanks dat ik zielsveel van hen houd, toch deze droom heb. Naast mijn leven met hen.
Daarnaast zijn er andere beren op de weg. En vooral negatieve stemmen: Het kost (veel) geld, waar dan, is het nodig, doe eens normaal, heb je wel genoeg energie, waar begin je?
Als je dit soort dromen wilt waarmaken, moet je jezelf op de eerste plaats zetten. En dat is voor veel mensen, mezelf inclusief, niet makkelijk. Net als dat andere thema van mij, waar ik als Branding Diva veel mee doe: de wereld kleuren en online zichtbaar zijn. Bescheidenheid is velen van ons met de paplepel ingegeven.

En toch, als je wilt leven van binnen naar buiten, vanuit wie jij in essentie bent, dan zul je in beweging moeten komen.

Het is zo’n sterk verlangen dat ik een Ikigai moodboard maak met alle woorden en dingen die me aan Parijs doen denken. Ik teken er de Eiffeltoren op, hartjes, een schildersezel, YSL, musea. Gewoon van alles wat Parijs symboliseert. Met bewustzijn analyseer ik wat daar onder ligt. Is dat gevoel ook dichter bij huis te halen, wat kan ik er nu al mee? En welke stappen kan ik zetten om uiteindelijk bij mijn droom te komen.

Waar begin je?
Ik pak mijn boeken uit de kast over schilderateliers in Parijs, mail naar kunstenaars of ik ergens een week lang elke dag schilderles kan bijwonen met Parisiens, vraag mijn Amsterdamse schilderdocente hiernaar, ga op zoek naar de wijk waar ik graag een kamer huur, enzovoorts. Dat ik nu bij mijn bureau een moodboard heb en stapel boeken, zorgt ervoor dat ik steeds een vreugdesprongetje voel als ik daarnaar kijk en weet dat ik bij machte ben om mijn droom te verwezenlijken.

Wat ik nu met je deel, zijn slechts enkele stappen, maar je snapt dat ik er nog veel te zetten heb. Want schilderen in Parijs is een facet van het hele plaatje.

Ikigai concept: Shinkansen – het onmogelijke voor jezelf waarmaken

Of je gezond bent of ziek, met je gedachten kun je ELK MOMENT starten met een nieuwe fase
Brenda Serrée

In de Japanse wijsheid van Ikigai heet dit de Shinkansen gedachte: dat je iets wat aanvankelijk onmogelijk lijkt, voor elkaar krijg.
In 1958 was het namelijk zo dat de Japanse regering opdracht gaf om uit te zoeken hoe de treinverbinding tussen Osaka en Tokio sneller kon. Een paar maanden later kwamen ingenieurs met het plan voor een trein die 100 kilometer per uur reed. Dat was voor die tijd megasnel en het zou de snelste trein ter wereld worden. Toch kwam de directie van het bureau met het antwoord: ‘We moeten een trein hebben die twee keer zo snel gaat’.
Weer een paar maanden later kwamen de ingenieurs met baanbrekende concepten waardoor de vorm, hoogte en breedte van de rails in Japan moesten worden aangepast, tunnels moesten worden gebouwd en een lichter en gestroomlijnder model trein ontstond. Die radicale verandering is het Shinkansen-effect dat in de engineering en het bedrijfsleven wordt gebruikt, maar we kunnen het toepassen op alle aspecten van ons leven. Om het verhaal trouwens af te maken, in 1964 werd de eerste kogeltrein (zo snel als een kogel) officieel in gebruik genomen voor de Olympische Spelen in Tokio.

Soms gaat het er niet om wat je bedenkt, maar hoe je het denkt te gaan bereiken. ‘Als je een doel hebt dat je in tien jaar denkt te behalen, is de beste strategie om het te realiseren manieren bedenken om het in één jaar te bereiken’, zegt Peter Thiel, een investeerder in Silicon Valley.
En nu jij?

En nu jij? Op welk vlak van je leven wil jij het Shinkansen-effect toepassen? Als je hier dichter bij wilt komen en het wilt verhelderen, deze mantra meditatie kan hierbij helpen. Doe de oefening HIER.
Wil je eens een Ikigai workshop ‘Verhelder je purpose of life’ meedoen, meld je dan HIER aan.

‘Ik vond de sessies erg inspirerend en je input zeer waardevol. Het is inderdaad belangrijk dat je datgene doet waar je van houdt en wat je blij maakt. Ik heb zowel privé als zakelijk al veel aangepast zodat ik meer vervulling voel. Daar was ik na zoveel jaar echt aan toe. Meer leven en werken op een manier waar ik blij van word. En niet zoals anderen van mij verwachten of die bij mijn functie passen.’ Marijke – teamleider zorginstelling, deelnemer Ikigai workshop.

Als je het fijner vindt om 1-op-1 mijn inspiratie en begeleiding te krijgen om in korte tijd stappen te zetten – grote en kleine – richting jouw verlangen, laat het mij dan weten. Ik kan je op mijn unieke Ikigai manier helpen met voelen wat je wilt, visualiseren, jouw stappenplan en de uitvoering daarvan. Want weten en doen zijn twee verschillende dingen. Mensen die ik al geholpen heb om in hun werk of lifestyle dingen aan te passen of heel anders te doen, ervaren mijn input en begeleiding als heel waardevol.

Hartelijke groet,