Ikigai – De kracht van jezelf kennen

627 Views

Wanneer ken je jezelf?

Ik geniet van een Youtube filmpje van Jonna Jinton. Met mij zijn er veel andere kijkers, deze film is al meer dan 1 miljoen keer bekeken. Je ziet hoe zij door de sneeuw skiet met Nanook haar hond achter haar aan. Dikke pakken sneeuw, een bos vol donkere bomen. Jonna doet dingen die ze niet kan voor de eerste keer, gaat het liefst in haar eentje op pad. Zij woont al jaren in een klein dorpje in Zweden met maar een paar inwoners. Als zij alleen is, is zij écht alleen buiten in de natuur of in haar huisje. In de winter geen straaltje zon, maar slechts een grijze sneeuwlucht.

Ik bewonder haar om haar moed. De moed om zichzelf te zijn. Om alleen te zijn. Om toe te geven aan wat haar blij maakt. Daarbij is zij zo heerlijk eerlijk. Regelmatig geeft ze aan moe te zijn, soms uitgeput. Vaak door lichamelijke inspanningen zoals een gat hakken in het ijs, stro neerleggen voor de herten, lopen door de dikke sneeuw. Zij kiest voor dit buitenleven met zo’n overgave die ik mooi vind. Zij kent zichzelf goed en weet waarmee zij zich kan voeden. Zoals buiten zijn, naar de maan kijken, muziek maken en schilderen.

Kalm word ik als zij schildert. Met as uit de houtkachel, verf en andere natuurlijke materialen. Zij geniet van de kleine dingen, maar gaat uitdagingen niet uit de weg. Ik raad je aan om, mocht je haar nog niet kennen, eens een filmpje te bekijken.

Voor mij is dit elke keer aanleiding om naar mijn eigen leven te kijken. Waar lek ik momenteel energie? Heb ik genoeg ruimte voor mij zelf? Is er ruimte om te spelen, om te dansen met het leven, om buiten te zijn, vrienden te zien, te schrijven, leren en te schilderen?

Als Jonna haar accordeon pakt, plaatst Nanook zijn pootje op haar been. Ook hij geniet van haar levensenergie aantrekkelijk en wil er iets van 🙂

Hoe gaat het met jóuw levensenergie? Voel je voldoening in hoe je je leven momenteel leeft?

Zelf heb ik grote en kleine stappen gezet om mij blijer, energieker en van betekenis te voelen. Ook mijn coachees die kiezen voor individuele coaching geven aan zich blij te voelen door het verhelderen van hun Ikigai, mede doordat ze meer focus krijgen op dat wat hen plezier geeft. En waar focus is, gaat de energie naar toe.

Als je voelt dat je meer energie en plezier zou voelen, nodig ik je graag uit om een Ikigai workshop mee te doen. Die is inhoudelijk verandert, dus als je al eens gekeken hebt, kijk nogmaals. Je kunt per workshop inhoud aangeven of je online mee doet.

Jou gun ik dit ook om dit voor jezelf helder te hebben. Waardoor laadt jij op in plaats van leeg te lopen? Waaraan schenk je aandacht en wat laat je aan je voorbij gaan? Vooral als je momenteel minder energie hebt dan je lief is of als je aandacht veel kanten op gaat, nodig ik je uit om een kijkje te nemen op mijn Ikigai – Live your purpose site.

‘Ik vond de workshop erg inspirerend en je input zeer waardevol. Het is inderdaad belangrijk dat je datgene doet waar je van houdt en wat je blij maakt. Ik heb zowel privé als zakelijk al veel aangepast zodat ik meer vervulling voel. Daar was ik na zoveel jaar echt aan toe. Meer leven en werken op een manier waar ik blij van word. En niet zoals anderen van mij verwachten of die bij mijn functie passen.’ Marijke – teamleider zorginstelling, deelnemer Ikigai workshop.

Doe je mee?

Hartelijke groet, Brenda Serrée

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *