Oefen jezelf in rust nemen

329 Views

De heilige Franciscus van Sales schreef: ‘Iedereen moet een halfuur per dag mediteren, behalve wie een heel druk leven leidt. Dan is er een uur nodig.’ Hoe meer je geleefd wordt en het gevoel hebt dat je bent omdat je doet, hoe meer je jezelf tijd moet geven om te bezinnen.


We gaan dat maar al te graag uit de weg, weet ik uit eigen ervaring. Maar wat levert het een ruimte, ongewone rust en helderheid in je hoofd op. Als ik binnenkort de eerste professionals opleid tot Ikigai coach, zal meditatie ook een onderdeel zijn. Een korte meditatie is een goede start van een uur inspiratie opdoen en oefenen met elkaar. Zo kom je los van de waan van de dag en neem je beter op. Je bent ook eerlijker naar jezelf en voelt waar het echt om gaat.


En daar gaat het om bij je Ikigai leven: eerlijk kijken naar jezelf. Wie ben je, waar sta je, wat heb je gedaan, wat vind je leuk en wat niet, waardoor voel je je van betekenis, waar wil je meer van en waarvan minder? Toen ik een paar jaar geleden de Franciscaanse broeder Fer van der Reijken mocht interviewen in stadsklooster La Verna in Amsterdam, ervoer ik ook zo’n rust. Dat straalt hij van nature uit. Mede door de momenten van bezinning en gebed op zijn dag. Mocht je het leuk vinden, dan kun je het gesprek over zingeving en je roeping weten terugzien op mijn Youtube kanaal.


Heb jij al een rustmoment genomen vandaag?

Doe dit eens. Beslis gewoon om even de boel de boel te laten, om een paar minuten over te stappen van een leven waarin je je druk maakt naar een leven waarin je bestaat … Ga even zitten, kan zelfs gewoon achter je bureau. Blijf stilzitten. Word je bewust van de versnippering van je geest, die bezig is met van alles en nog wat. Nee rustig de tijd om je te bezinnen… de beslissing om terug te keren naar de werkelijkheid, de werkelijkheid van dit ene moment… Grond jezelf op de plek waar je je bevindt: bekijk alles aandachtig, wees aanwezig en present bij het waarnemen van de geluiden, de geuren, de sfeer, waar je je ook bevindt… Keer dan terug naar je lichaam, merk je ademhaling. Richt je aandacht op datgene wat aanwezig en tastbaar is, op dit moment: je ademhaling, je lichaam, wat je ziet, hoort, ruikt, proeft, op deze plek. Laat al het overige los. Geen doelen, geen verwachtingen, alleen het nu…

Merk je dat je er weer bent?

#ontdekjeikigai#dowhatyoulove#natuur#bezinning#zingeving#gezondheid#vitaliteit#loopbaan met dank aan Noortje Janmaat voor de video!


Wil je aan de slag met jóuw eigen Ikigai? Meld je aan voor een gratis Ikigaigesprek en we kijken welke route voor jou geschikt is. Maak ruimte voor wie jij ten diepste bent.

Hartelijke groet, Brenda Serrée,

Ikigai spreker & coach

 16 total views,  1 views today