Wat is Ikigai?

514 Views

Wat is Ikigai?

Ikigai is het Japanse leefstijlfilosofie voor vervulling en plezier. Met Ikigai worden Japanners op het eiland Okinawa – één van de 5 Bluezones –  soms wel 115 jaar oud. Bijzondere rol in deze leefstijl om lang en gezond oud te worden is het ontdekken van je Ikigai, oftewel datgene waardoor jij ’s morgens blij uit bed komt. Dit levensdoel is niet alleen verbonden aan wat jij leuk vindt en goed kunt, maar ook aan wat de wereld (van jou) nodig heeft. Juist het gevoel dat je ertoe doet en een bijdrage levert, maakt dat mensen plezier in het leven en in hun werk ervaren. In deze manier van leven schuift het accent van ik naar wij. En dat is precies wat nodig is voor een gevoel van betekenis. 

“Ikigai werd mij  aangereikt door een goede vriend. Het is dat groene boekje dat heel veel mensen kennen en dat wereldwijd in heel veel talen is vertaald en vaak is verkocht. Daar ben ik mee begonnen. En dat raakte me, omdat het mij echt aan het denken zette over hoe ik mijn leven leidt. Ikigai gaat erom dat je zin hebt ‘s morgens aan je dag te beginnen. Dat je je alweer verheugd op de nieuwe dag. Het gaat er eigenlijk om dat je vindt wat jou voldoening geeft en dat is voor iedereen anders. Dat zal voor mij heel anders zijn dan voor jou, maar ja iedereen van ons heeft iets waardoor je dat stuk passie voelt en je blij in het leven staat”- Ikigai expert Brenda Serrée


En hoe vind ik mijn Ikigai?

Brenda legt in de Youtube video uit hoe je de beroemde Ikigai cirkels hiervoor kunt gebruiken.

Bekijk de video op mijn Youtube-kanaal, klik hier. Mis mijn volgende Ikigai video’s niet, abonneer je op mijn Youtube-kanaal en klik op de Bel.


De 4 Ikigai cirkels die je kunt invullen gaan over:

1. WAT VIND IK LEUK OM TE DOEN?
Denk hierbij aan allerlei dingen die je leuk vindt. Bij het invullen van je Ikigai cirkels ga je eerst heel breed kijken en vervolgens smaller maken.

2. WAT HEEFT DE WERELD NODIG?
Dit lijkt soms groter dan het hoeft te zijn. Het kan gaan om wat vrienden of je collega’s op je werk van je nodig hebben. Dat kan liefde, aandacht of hulp zijn. Het hoeft niet zo groots te zijn als bij Deepak Chopra, Steve Jobs of Majoor Bosshardt. Maak het kleiner voor jezelf, dan kom je ook heel ver met je Ikigai. (als je het fijn vindt, kun je het Ikigai invulvel downloaden. Je ontvangt dan ook als bonus een handige video uitleg over de cirkels die met name bij deze vraag goed kunnen helpen).

3. WAARVOOR KUN JE BETAALD WORDEN?
Als jij ergens goed in bent, zoals bijvoorbeeld social media kennis, dan kun je betaald worden voor het creëren van social media content of voor het onderhouden van Facebook en Linkedin. Bedrijven kunnen je daarvoor inhuren.

4. WAT KUN JE GOED?
Dit weten we meestal wel. Soms is dit ook gerelateerd aan je passie, maar dat hoeft niet.
 
Zelf heb ik door Ikigai grote en kleine stappen gezet om mij blijer, energieker en van betekenis te voelen. Ook mijn coachees die kiezen voor individuele coaching geven aan zich blij te voelen door het verhelderen van hun Ikigai, mede doordat ze meer focus krijgen op dat wat hen plezier geeft. En waar focus is, gaat de energie naar toe.

Als je voelt dat je meer energie en plezier zou willen hebben in je werk of privéleven, dan nodig ik je graag uit om een Ikigai workshop mee te doen.

Hartelijke groet, Brenda Serrée

Wil je aan de slag met jóuw eigen Ikigai? Meld je aan voor een gratis Ikigaigesprek en we kijken welke route voor jou geschikt is. Maak ruimte voor wat er voor jou écht toe doet.

Hartelijke groet, Brenda Serrée,

Kijk ook deze podcast over Wat is Ikigai?

#ontdekjeikigai #dowhatyoulove #zingeving #gezondheid #vitaliteit #loopbaancoach #werkplezier #ikigaicoach #ikigaispreker #ikigaiteamworkshop

Meer lezen? Klik op de link hieronder:

Het Ikigai boek van Francesc Miralles en Hector Garcia kopen? Ga direct naar de winkel.

Kijk deze podcast over Wat is Ikigai?

Loading